Strona główna » Zastanawiasz się czy pistacje są zdrowe? Sprawdź jakie mają właściwości

Zastanawiasz się czy pistacje są zdrowe? Sprawdź jakie mają właściwości

przez dev5e2

Pistacje są orzechami mającymi na całym świecie rzeszę zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Należą one do rodziny nerkowatych i charakteryzują się lekko słodkawym smakiem, zielonkawą barwą i bardzo charakterystycznym zapachem.

Czy wiesz, jak rosną pistacje?

Pistacje rosną na drzewach pistacjowych, gromadzą się w skupiskach na gałęziach, podobnie zresztą jak winogrona. Takie drzewo obradza raz na dwa lata, a dojrzałe orzechy można rozpoznać po tym, że ich jadalna część (pestka) rozpycha twardą łupinę. Naturalnie pistacje wywodzą się z suchych regionów Azji Środkowej, gdzie nadal rosną w dzikim stanie. Drzewa różnych odmian pistacji w dzisiejszych czasach są hodowane w krajach takich jak: Afganistan, Iran, Turcja, Grecja, Indie, Włochy. Średnia wysokość takiego drzewa to 5 metrów, zdarzają się jednak rekordowe wysokości drzew pistacjowych, sięgających nawet 15 metrów. W niektórych krajach drzewa te rosną w rejonach górskich i bardziej przypominają krzewy niż standardowe drzewa. Do zbioru wykorzystywane są specjalistyczne maszyny. Niestety produkcja pistacji nie jest zbyt duża – to zaledwie około dwóch milionów ton rocznie, co znacząco wpływa na cenę tych cennych orzechów.

Czy pistacje są zdrowe?

Pistacje są bogate w witaminy z grupy B, szczególnie B1, B2, B3, B5, B6 i B9 oraz witaminę C. Zawierają także duzo minerałów takich jak: fosfor, mangan, potas, wapń i magnez. Spożywanie pistacji w zalecanej dziennej dawce (ok 30 szt.) opóźnia wchłanianie witaminy E. Co bardzo ważne, zwłaszcza dla osób aktywnych, zawarte w pistacjach flawonoidy poprawiają strukturę i stabilność włókien kolagenowych. Konsumując pistacje, uzupełniasz także niedobory witaminy A i E. Zawierają w sobie głównie kwasy tłuszczowe jednonienasycone, takie jak te, występujące w oliwie z oliwek. Jeśli więc nadal zastanawiasz się, czy pistacje są zdrowe, odpowiedź jest jednoznaczna.

Właściwości pistacji

Pistacje są bardzo dobrym antyoksydantem. Ich regularne spożywanie może zminimalizować zachorowanie na raka, dzięki zawartym w nich antyutleniaczach. Pistacje również mogą nas ochronić przed kurzą ślepotą, ponieważ zawierają w sobie karotenoidy. Mają także niesamowite działanie antystresowe i uspokajające. Są to właściwości zdrowotne, które pomagają zapobiegać wielu schorzeniom bez konieczności stosowania leków. Jak widać, orzechy pistacjowe są bardzo zdrowe i z całą pewnością powinny gościć na stałe w naszym menu, choć należy mieć na uwadze ich wysoką wartość kaloryczną.

Czy w takim razie, pistacje są dobre podczas diety?

Tak, pistacje mają niski indeks glikemiczny, a więc to zdecydowany plus podczas stosowania każdego rodzaju diet, ponieważ czynnik ten wspomaga proces odchudzania. Orzechy są idealną alternatywą dla chipsów czy innych niezdrowych przekąsek. Ponadto pistacje są nośnikiem błonnika, a jak wiadomo, to także bardzo ważny składnik przy odchudzaniu. Pistacje zawierają wysoki poziom białka (ok 20%). Jest to szczególnie ważna i cenna informacja dla wegan i wegetarian.

Cieszą się też mianem orzechów wysmuklających i, rzecz jasna, trzeba pamiętać o maksymalnej dziennej dawce. Zalecana jest około jedna garść dziennie. Można spożywać je każdego dnia mniej więcej w takiej ilości.

W ramach ciekawostki warto także pamiętać, że jedna pistacja zawiera około 3 kcal. Dużą zaletą tych orzechów jest wysoka zawartość wspomnianego wcześniej błonnika, dzięki któremu, po spożyciu pistacji odczuwamy poczucie sytości i nie jesteśmy głodni, przez dłuższy czas, a co za tym idzie, nie szukamy przekąsek pomiędzy posiłkami.

Pistacje mają bardzo dobry wpływ na odchudzanie, co zresztą zostało udowodnione naukowo. Przeprowadzono eksperyment na grupie 60 osób, które podzielono na dwie grupy. Dieta jednej z nich była bogata w pistacje. Druga grupa zaś nie spożywała tych orzechów. Po kilku miesiącach od eksperymentu okazało się, że grupa, spożywająca pistacje na diecie, miała lepsze wyniki badań, a także o wiele lepszy poziom cholesterolu.

Pistacje mogą być także zmielone, i używane jako zamiennik mąki do wypieków i deserów.

Sprawdź również

Zostaw komentarz