Strona główna » Jak wyposażyć pizzerię? Praktyczne porady

Jak wyposażyć pizzerię? Praktyczne porady

przez dev5e2

Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw. Chyba nie ma osoby, która nigdy w swoim życiu nie próbowała, bądź chociaż nie słyszała o tym daniu. Pizzeria jest świetnym pomysłem na biznes, ponieważ Polacy naprawdę chętnie odwiedzają lokale serwujące to włoskie danie. Dzisiaj podpowiemy, jak wyposażyć pizzerię, aby móc przyrządzić w niej pyszna i aromatyczną pizzę, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dlaczego pizza cieszy się tak ogromną popularnością? Wynika to przede wszystkim z różnorodności tego dania. Do wyboru mamy wiele styli przyrządzania tych placków. Klasyczna neapolitana na cienkim cieście, pizza nowojorska wypełniona dodatkami a może ta rodem z Chicago z wysokimi brzegami i grubym ciastem? Każdy z tych gatunków ma w sobie coś niesamowitego i przyciąga do siebie wielu smakoszy. Zaletą pizzy jest także możliwość eksperymentowania z dodatkami. Na placku stworzyć można najróżniejsze kompozycje. Chyba nikogo nie zdziwi już umieszczanie na pizzy kaparów, ryb czy owoców. Polacy często decydują się na pizzę ze względu na jej przystępność cenową.

Wyposażenie pizzeri – co potrzeba?

Korzystanie z amatorskich pieców do pizzy może najzwyczajniej w świecie odstraszyć potencjalnych klientów. Biorąc pod uwagę fakt, jak wielka jest aktualnie konkurencja na rynku gastronomicznym, aby się wyróżnić i zyskać nowych klientów należy dostarczać im najwyższy standard usług. Warto więc wyposażyć swój lokal w profesjonalne sprzęty.

Mikser spiralny

Do zrobienia idealnie pulchnego ciasta do pizzy pomocny okaże się spiralny mikser do ciast. Umożliwia on niezwykle dokładne roztarcie składników, a następnie ich połączenie i uzyskanie gładkiej konsystencji. Ciasto będzie w odpowiedni sposób napowietrzone, dzięki czemu uzyska wyśmienity smak.

Wałkowarka

Urządzeniem, które znacznie ułatwi proces przygotowywania prawdziwej włoskiej pizzy będzie wałkowarka. Jest to sprzęt, który jak wskazuje jego nazwał służy do formowania ciasta na pizzę i nadawania poszczególnym placówkom odpowiedniej wielkości. Urządzenie pozwala na regulację grubości ciasta, dzięki czemu nada się do lokali serwujących rozmaite typy pizzy.

Stół chłodniczy

Kiedy ciasto zostanie już perfekcyjnie wyróżnione, powinno być w odpowiedni sposób przechowywane. Niezbędnym elementem, który powinien znaleźć się w każdej pizzerii jest profesjonalny stół chłodniczy. Pozwala on utrzymać zarówno ciasto, jak i produkty, które zostaną w kolejnych etapach przygotowywania pizzy na nie nałożone, w odpowiedniej temperaturze. W sklepach oferujących specjalistyczne wyposażenie lokali gastronomicznych znajdziemy różne rodzaje stołów chłodniczych. W zależności od potrzeb danej pizzerii zaopatrzyć się możemy w stoły z większym bądź mniejszym blatem i rozmaitym ułożeniem pojemników na składniki.

Piec do pizzy

Obowiązkowym elementem w każdej pizzerii jest specjalistyczny piec do pizzy. To on w dużej mierze sprawia, że placek tak dobrze smakuje. Dobór odpowiedniego pieca pozwala serwować klientom pizzę miękką w środku, jednocześnie chrupiącą na zewnątrz. Ciężko jest wybrać jeden najlepszy piec do pizzy, każdy rodzaj posiada szereg charakterystycznych zalet.

Piece do pizzy gazowe

Ten rodzaj pieca do pizzy to niezwykle opłacalny wybór ze względu na fakt, że jest on ekonomiczny w utrzymaniu. Mimo że sprzęt tego typu nie należy do najtańszych, jego eksploatowanie jest o wiele mniej kosztowne, niż w przypadku pieców na prąd czy drewno. W piecach gazowych łatwo utrzymać czystość – nie pozostawiają one popiołów. Ich zaletą jest także szybkie nagrzewanie się.

Piece do pizzy opalane drewnem

Ten model na pewno przykuje uwagę niejednego gościa restauracji. Wygląd takiego pieca potrafi nadać wnętrzu lokalu wyjątkowego klimatu. Jednak jego największą zaletą jest nadawanie pizzy tradycyjnego smaku.

Piece do pizzy elektryczne

Do atutów elektrycznych pieców do pizzy zaliczyć można łatwość obsługi, płynną regulację temperatury oraz szybkie (choć nie aż tak, jak w przypadku pieców gazowych) nagrzewanie się. Ten model sprawdzi się w lokalach, które planują stopniowe inwestowanie w wyposażenie, ponieważ stwarza on możliwość rozbudowywania pieca o kolejne moduły.

Aby przenieść swoich gości w świat niezwykłych smaków, konieczne jest posiadanie profesjonalnego wyposażenia pizzerii. Tylko w ten sposób podarujesz im aromatyczną pizzę i sprawisz, że będą chętnie wracać do Twojego lokalu. Wszystkie wyżej wymienione sprzęty i wiele innych urządzeń, które znacznie usprawnią proces przygotowywania idealnej pizzy, w atrakcyjnych cenach znajdziesz na stronie: https://gastrosklep.pl/.

Sprawdź również

Zostaw komentarz