Strona główna » Co jeść, aby przytyć? Najlepsze sposoby na zdrowe przybranie na wadze

Co jeść, aby przytyć? Najlepsze sposoby na zdrowe przybranie na wadze

przez dev5e2

Dbanie o swoje zdrowie i ciało nie zawsze łączy się tylko ze zrzucaniem wagi czy odchudzaniem. W niektórych przypadkach stanowi także tycie. Może to być związane z problemami zdrowotnymi lub celami sylwetkowymi. Co jeść, aby przytyć szybko i zdrowo?

Jak przytyć i kiedy to jest potrzebne?

Dla większości osób przybieranie na wadze nie jest zdrowe, jednak w niektórych przypadkach się to zaleca. Najczęściej dietę na przytycie stosują osoby trenujące siłowo. Budują one masę mięśniową, a dodatkowe kilogramy pomagają modelować sylwetkę. Są jednak przypadki, gdy przytycie jest zalecane ze względów zdrowotnych, np. w przypadku niedowagi spowodowanej chorobami żołądka i jelit, tarczycy czy nowotworami.

Niedowagi doświadczają również osoby, które mają naturalny problem z przytyciem – ektomorficy. Mają bardzo szczupłą budowę ciała, długie kończyny, kościste ramiona i mały obwód kości. Cechują się także przyśpieszonym metabolizmem. Skutki niedowagi to:

  • anemia, 
  • osłabienie odporności organizmu,
  • ciągłe uczucie zimna,
  • słaba kondycja fizyczna,
  • zanik tkanki tłuszczowej i mięśniowej,
  • apatia, szybkie, przewlekłe zmęczenie,
  • zaburzenia hormonalne, które mogą prowadzić do zaburzeń miesiączkowania, a także problemów z płodnością.

Co trzeba jeść, aby przytyć?

Tycie najczęściej kojarzy się z tłustymi, wysoko przetworzonymi i kalorycznymi posiłkami. Jedzenie takich dań sprawi, że przybierzesz na wadze, ale straci na tym Twoje zdrowie. Dlatego, aby przytyć zdrowo postaw na zdrowe posiłki. Pomimo że takie kojarzą się ze zrzucaniem wagi, możesz również przytyć z ich pomocą. Co jeść, aby przytyć zdrowo?

Zadbaj o pełnowartościowe białko. Najlepiej sprawdzi się to pochodzenia zwierzęcego, które znajdziesz w chudych mięsach, rybach, jajach i nabiale. Osoby niejedzące mięsa z powodzeniem mogą zastąpić je tofu, kaszami, orzechami oraz roślinami strączkowymi. 

W zwiększeniu kaloryczności Twojej diety pomogą Ci także:

  • awokado, 
  • pełnotłusty nabiał,
  • ryby morskie,
  • masło ghee,
  • suszone i świeże owoce (banan, mango),
  • oleje roślinne.

Czego unikać w jadłospisie na przytycie?

Co trzeba jeść, aby przytyć? Najważniejsza jest zwiększona ilość kalorii spożywanych każdego dnia. Łatwy sposób na ich zwiększenie to codzienne picie soków owocowych, które zawierają witaminy. Niektórych produktów należy unikać, chcąc zdrowo przytyć. Do nich zalicza się jedzenie typu light, fast foody, słodycze, chipsy, kawa i inne napoje kofeinowe – przyśpieszają przemianę materii, a także utrudniają przyswajanie substancji odżywczych.

Jak przytyć szybko?

Podobnie jak przy odchudzaniu przybieranie na wadze nie jest szybkim procesem. Każda zmiana w organizmie wymaga czasu i cierpliwości. Budowanie masy ciała powinno przebiegać powoli, stopniowo, dlatego na początku zwiększ kaloryczność swoich posiłków o 200-300 kcal, w następnym tygodniu o 400 i 500. Zdrowe przybranie na wadze, np. 5 kg powinno trwać przynajmniej miesiąc, a najlepiej dwa. W innym przypadku zbyt szybkie tycie może doprowadzić do biegunek, nudności, wymiotów, spowolnienia metabolizmu oraz rozstępów na skórze.

Sprawdź również

Zostaw komentarz