Strona główna » Jak udekorować tort?

Jak udekorować tort?

przez dev5e2

Tort bez wątpienia należy do grupy wyjątkowych wypieków, ponieważ jemy go zazwyczaj z jakiejś konkretnej okazji – uświetnia urodziny, imieniny, rocznice i nie tylko. W jego przypadku liczy się nie tylko doskonały smak, ale również wygląd. Dekorowanie tortu może być bardzo skomplikowane. Jednak nie zmienia to faktu, że istnieją proste sposoby, z którymi mogą poradzić sobie nawet początkujący cukiernicy. W takim razie, jak ładnie udekorować tort?

Jak udekorować tort?

Dekorowanie tortu nie zawsze musi być ogromnym wyzwaniem, zwłaszcza jeśli wykorzysta my kilka rozwiązań. Najważniejszym elementem jest dokładne pokrycie wierzchu oraz boków wypieku na przykład masą lub roztopioną czekoladą. Możemy użyć choćby jednej z mas, którą zastosowaliśmy jako warstwę w torcie. W takiej sytuacji należy zaopatrzyć się w szpatułkę oraz łopatkę cukierniczą. Te narzędzia nie tylko przyspieszają pracę, ale zapewniają lepszy efekt wizualny – dzięki nim masa zostanie rozprowadzona równo.

Jak łatwo udekorować tort?

Chcąc zaoszczędzić na czasie, warto zrezygnować z samodzielnego wykonania elementów dekoracyjnych czy tworzenia cukrowych bądź innych konstrukcji, które możemy widywać w profesjonalnych cukierniach. Wspomniana masa czy czekolada stanowią idealnie lepkie podłoże dla elementów ozdobnych, którymi można obsypać wypiek lub ułożyć w ciekawej kompozycji. Zatem, czym udekorować tort, aby pięknie się prezentował?

Jak ładnie dekorować tort i zaoszczędzić czas?

Zarówno cukiernicy, jak i domowi wykonawcy deserów korzystają z podobnych rozwiązań. Warto stosować się do zasady, że elementy dekoracyjne powinny być kontrastujące kolorystycznie względem podłoża. Dlatego sugerujemy użycie białej masy – w tym przypadku zarówno czekolada, owoce, jak i inne produkty będą dobrze się prezentować.

Warto też zastanowić się, w jakim stylu chcemy wykończyć nasz smakowity tort. Dekoracja może być bogata, minimalistyczna, a nawet zabawna (zwłaszcza, jeśli użyjemy wielokolorowych dekoracji).

Uniwersalnym pomysłem są posypki, kulki czy orzechy, które można kupić w sklepie i szybko posypać nimi tort. Dobrym dodatkiem wizualnym czy też smakowym jest kokos w wiórkach.

Czym udekorować tort?

Warto zacząć od wspomnianych przed chwilą posypek. Chodzi na przykład o wiórki czekoladowe, które można z powodzeniem użyć do dekorowania boków tortu i to w zupełności wystarczy. W przypadku góry wypieku warto jednak pomyśleć o czymś bardziej wymagającym. Dlatego dobrym pomysłem jest skorzystanie z owoców lub orzechów – zależnie od smaku tortu.

Czekoladowy wypieki świetnie zgrywają się z orzechami, dlatego ciekawym pomysłem jest skruszenie orzechów włoskich lub nerkowca (kruszone wyglądają lepiej, niż tarte, natomiast w całości mogą być za duże). W przypadku owocowych ciast lepiej postawić na jadalne kwiaty czy kawałki owoców. Pięknie zaprezentują się truskawki, wiśnie czy borówki.

Ciekawym urozmaiceniem w przypadku dekorowania tortu jest stworzenie rantu, co wbrew pozorom jest wyjątkowo proste. Wystarczy skorzystać z rękawa cukierniczego i odpowiednich tylek. Masę nakładamy punktowo (obok siebie) dookoła górnej części tortu.

Od kilku lat sporą popularnością cieszą się minimalistyczne, ale jednocześnie awangardowe dekoracje, przypominające nieco sztukę współczesną. W takim wypadku górę naszego tortu można polać polewą czekoladową, tworząc z jej pomocą asymetryczne linie na kontrastującym podłożu. Interesujący efekt może dać też np. oprószenie części wierzchu tortu za pomocą kakao – ale tylko fragmentu i w sposób bardzo delikatny, niejako cieniując górę wypieku.

Kulki czekoladowe

Interesującym pomysłem jest skorzystanie z czekoladowych kulek, które są używane do dekoracji tortów, a także innych, drobniejszych wypieków. Kulki czekoladowe mają różne kolory i najczęściej są wykonane z białej czekolady, dlatego nie tylko dobrze wyglądają, ale też świetnie smakują. Samo wysypanie takich kulek w sposób bardziej losowy, niż planowany na wierzchu tortu zapewni interesujący efekt. Tego typu ozdoby można też układać w pewnych odstępach na brzegach wypieku.

Sprawdź również

Zostaw komentarz