Strona główna » Jakie węglowodany jeść podczas odchudzania?

Jakie węglowodany jeść podczas odchudzania?

przez dev5e2

Czym są węglowodany?

Węglowodany w diecie stanowią jeden z najistotniejszych filarów, decydujących o prawidłowym funkcjonowaniu człowieka. Ze względu na ich budowę chemiczną nazywa się je cukrami i dzieli na proste, które składają się z jednej cząsteczki sacharydu np. glukoza oraz złożone, wśród których są oligosacharydy i polisacharydy. Można także wyróżnić przyswajalne i nieprzyswajalne węglowodany takie jak błonnik.

Dlaczego trzeba jeść węglowodany?

Przyswajalne cukry są głównym substratem energetycznym dla organizmu. W związku z tym, często nazywane są paliwem. Glukoza na przykład jest jedynym źródłem energii dla krwinek czerwonych i mózgu. Wyobraź sobie, jak działałby organizm, gdyby mózg nie dostawał pożywienia i działał wadliwie.

Węglowodany są niezbędne do tego, byś mógł wstawać i funkcjonować każdego dnia. Jeśli organizm nie ma ich wystarczająco dużo, zaczyna szukać innych możliwości, dochodzi wtedy do spalania kwasów tłuszczowych. Dokładniej jest to proces niecałkowitego spalania, w wyniku którego powstają ciała ketonowe, a to prowadzi do zakwaszania organizmu.

Węglowodany a odchudzanie – jak wyliczyć ile spożywać?

Warto zapamiętać, że to nie konkretny produkt ma znaczenie, a ilość spożywanych kalorii i wartości odżywczych w ciągu dnia. Podstawą jest deficyt kaloryczny, który można uzyskać przez odjęcie części kalorii ze swojego ogólnego dziennego zapotrzebowania.

Łatwo je obliczyć za pomocą dostępnych online kalkulatorów. Na początek nie zaleca się obniżania go o więcej niż 10/15%. Węglowodany powinny stanowić około 40% całości przyjmowanych kalorii, z czego ich jeden gram stanowi około 4 kcal.

Jeśli więc zastanawiasz się, jakie jeść węglowodany, żeby schudnąć, odpowiedź brzmi wszystkie, ale w odpowiednich ilościach. Przy mądrym podejściu do diety, w jadłospis można wliczyć także ulubionego batona lub chipsy nie tracąc przy tym deficytu i szansy na schudnięcie.

Jakie węglowodany jeść na diecie?

Wiesz już, że węglowodany są dobre na odchudzanie, ponieważ warunkują zdrowie. Jakie produkty warto uwzględnić w swoim menu? Głównym ich źródłem są produkty zbożowe, owoce, warzywa, rośliny strączkowe i oczywiście słodycze ze względu na zawarte w nich cukry proste. Jak łatwo się domyślić ostatnich produktów warto jeść jak najmniej.

Najwięcej węglowodanów zawiera mąka, makaron, chleb, kasza gryczana, pęczak i nie tylko, a także płatki i ryż. Spośród warzyw warto wybrać ziemniaki, buraki, korzeń pietruszki, marchew i białą kapustę. Owoce z wysoką zawartością tego składnika odżywczego to przede wszystkim banany oraz śliwki suszone i rodzynki.

Sprawdź również

1 komentarz

Matylda 22 stycznia 2022 - 11:37

Rzetelny artykuł na wysokim poziomie

odpowiedz

Zostaw komentarz