Dieta Montignaca jest jedną z diet odchudzających, a jej wszystkie zasady opierają się na podstawowym spisie produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG). Stworzył ją francuski kardiolog, mając na uwadze jednocześnie zawartość glukozy we krwi. Skala indeksu glikemicznego zawiera się w przedziale 0-100. Produkty od 0 do 55 IG uznaje się za produkty o najniższym indeksie glikemicznym i to właśnie po nie można sięgać przebywając na diecie Montignaca. Aby zauważyć oczekiwane efekty na diecie, należy przebywać przynajmniej kilka miesięcy.
Na czym polega dieta Montignaca?
Pierwszą zasadą tej diety jest zwracanie uwagi na objętość posiłków w ciągu dnia. Najobfitsze powinno być śniadanie, ponieważ jego celem jest zapewnienie energii na resztę dnia. Nie może spowodować gwałtownych skoków energii, a więc szybkiego zmęczenia i spadku samopoczucia. Wszystkie produkty muszą mieć niski indeks glikemiczny, nie zjemy więc tradycyjnych płatków z mlekiem czy drożdżówki, a pełnoziarniste pieczywo z chudym twarogiem. Najmniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja. Biorąc pod uwagę indeks glikemiczny, do zakazanych na diecie Montignaca produktów należą między innymi:
- ziemniaki
- biała mąka i pokarmy z niej przyrządzone
- cukier, wszelkie słodycze
- miód, konfitury
- kukurydza
- biały ryż
- banany, winogrona
- suszone owoce
Zalecanymi warzywami są brokuły, bakłażany, cukinia, buraki, kalafior, kapusta, marchew surowa, ogórki, pomidory, czy papryka. Z powodzeniem można sięgać także po warzywa liściaste. Z kolei w przypadku owoców rekomenduje się spożycie brzoskwini, jabłek, gruszek, owoców jagodowych, nektarynek i pomarańczy. Niskim indeksem glikemicznym oznacza się również rośliny strączkowe, migdały, większość orzechów, jogurty naturalne i grzyby. Dieta Montignaca zakłada, że 1/3 dziennego spożycia kalorycznego powinny stanowić białka, czyli chude mięso i chudy nabiał.
Dieta Montignaca – zasady łączenia produktów
Twórca diety zaobserwował, że łączenie poszczególnych produktów spożywczych znacznie zwiększa przyswajalność zawartych w nich składników odżywczych. Dlatego węglowodany o niskim IG najkorzystniej jest spożywać w połączeniu z białkami, np. warzywa z chudym twarogiem lub mięso ze świeżą sałatką. Nie zaleca natomiast łączenia owoców z białkami i tłuszczami, co spowoduje proces fermentacji w żołądku. Dlatego owoce najlepiej jeść na czczo, nie obierając ich ze skórki, jeśli jest to możliwe. Przepisy diety Montignac są proste, wystarczy dobrze zapoznać się z indeksem glikemicznym ulubionych produktów spożywczych.
Dla kogo dieta Montignac?
Dieta Montignaca wskazana jest przede wszystkim diabetykom, czyli osobom chorym na cukrzycę. To właśnie oni szczególnie powinni zwracać uwagę na IG spożywanych produktów. W razie chęci może skorzystać z niej jednak każdy człowiek. Przestrzeganie zasad zapewni utrzymanie prawidłowego i bezpiecznego poziomu glukozy w organizmie oraz przyczyni się do regularnego uwalniania insuliny, dzięki czemu konsument zawsze będzie czuł się dobrze i energicznie.
1 komentarz
Autor tej treści poświęcił wiele czasu na research i to widać gołym okiem!