Zdrowe odżywianie powinno być podstawą budowania dobrej sylwetki i lepszego stylu życia. Często podczas przechodzenia na dietę tuczące produkty zastępuje się tymi, które mają w sobie mniej kalorii i są w stanie doprowadzić do spadku masy ciała. Na przykład ziemniaki i pieczywo zastępowane są różnego rodzaju kaszami i ryżem. Ale czy ryż jest zdrowy?
Czy ryż jest kaloryczny? Kalorie zawarte w ryżu
Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy ryż jest tuczący, musisz poznać jego kaloryczność. To, ile kalorii ma ryż, uzależnione jest od jego formy, ponieważ gotowany biały ryż zawiera 338 kcal w 100 g produktu. Jest to sporo w porównaniu z innymi rodzajami. Jeśli chodzi o ryż biały, to kalorie nie są jedyną przeszkodą, jaka może stanąć na Twojej drodze do odchudzania. Przeszkodzić mogą Ci także zawarte w nim cukry proste, które są bardzo łatwo wchłaniane przez organizm, przez co powodują przyrost masy ciała.
Ale czy ryż jest zdrowy? Produkt ten zawiera w sobie wiele składników odżywczych, przeciwutleniaczy oraz witamin z grup: A,B,D i E, a także jest doskonałym źródłem błonnika, który odpowiada za uczucie sytości. Dzięki tej właściwości po zjedzeniu ryżu będziesz czuć się najedzony i nie będziesz miał ochoty podjadać. Są jednak pewne sytuacje, w których ryż może stać się bardzo tuczącym posiłkiem.
Właściwości ryżu
Czy ryż tuczy? Odpowiedź na to pytanie uzależniona jest od tego, jaką odmianę ryżu jemy. Każda posiada jednak właściwości korzystne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
- Zawiera węglowodany – należy tutaj jednak pamiętać o indeksie glikemicznym, gdyż w białym ryżu jest on dość wysoki, co może przyczynić się do wzrostu masy ciała.
- Stanowi źródło witamin z grup A, B, D i E.
- Wykazuje wysoką zawartość ważnych dla człowieka mikroelementów, takich jak: magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź i selen.
- Pozwala regulować poziom cukru we krwi.
- Jest bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu wspiera pracę jelit i całego układu pokarmowego, a także korzystnie wpływa na trawienie. Ponadto błonnik odpowiada za uczucie sytości, dzięki czemu możliwe jest zmniejszenie masy ciała.
- Wspomaga regulację poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, takich jak: miażdżyca, choroba wieńcowa, a nawet zawał serca czy udar mózgu.
- Posiada właściwości przeciwbiegunkowe.
- Jest produktem lekkostrawnym i łatwo przyswajalnym.
Bez wątpienia ryż posiada wiele korzystnych właściwości, które pozwolą Ci nie tylko zredukować masę ciała, ale także zadbać o zdrowie organizmu. Jednakże jedzenie go w zbyt dużych ilościach może przynieść rezultaty przeciwne do oczekiwanych.
Czy jedzenie ryżu może tuczyć?
Czy ryż jest dietetyczny w każdej postaci? Pomimo, że zjedzenie ryżu daje Ci uczucie sytości, to nie można jednoznacznie stwierdzić czy ryż tuczy czy odchudza – wszystko zależy bowiem od sposobu jego przygotowania. Nie chodzi tu o dodatki, z którymi go połączysz, ani o to, do czego go dodasz. Ważny jest tu sam sposób gotowania. Czy ryż jest kaloryczny? To zależy od jego odmiany, jednak warto również wiedzieć, że to nie kalorie są odpowiedzialne za zwiększenie wagi podczas zjadania ryżu.
Owszem, tyjemy od nadmiaru kalorii w naszym organizmie i jeżeli zjesz go zbyt dużo, to także wpłynie to na Twoją wagę, jednak jest coś, czego należy wystrzegać się bardziej. Każdy ryż to zboże, a zboża zawierają w sobie bardzo duże ilości węglowodanów. To, co je różni, to indeks glikemiczny. Biały ryż ma najwyższy indeks glikemiczny – wynosi on 70. Dlatego uważa się, że jest tuczący, gdyż spożywanie go w dużych ilościach może przyczynić się do wzrostu masy ciała z uwagi na to, że poziom cukru we krwi szybko wzrasta, ale później również szybko spada, a to powoduje nawracające uczucie głodu. Przez to zjadasz nie tylko zbyt duży posiłek, ale także masz ochotę na zjedzenie czegoś jeszcze, co może skończyć się podjadaniem między posiłkami – a takie zachowanie jest niekorzystne dla diety.
1 komentarz
Dziś rzadko się zdarzają takie teksty jak ten