Strona główna » Jakie witaminy ma cytryna?

Jakie witaminy ma cytryna?

przez dev5e2

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców, stosowany przede wszystkim na przeziębienia czy stany zapalne. Posiada wiele drogocennych składników i właściwości, które najprawdopodobniej odkryto już w Chinach i Indiach, gdzie pierwotnie była uprawiania. Pierwsze wzmianki o cytrynie pochodzą z Egiptu, skąd przyjechała do Hiszpanii, z której następnie rozprzestrzeniła się na całą Europę. Ten niezwykle korzystny dla zdrowia owoc był wtedy wyjątkowo drogi ze względu na wykorzystywanie go do leczenia różnych chorób. Jak widać już wtedy jej zalety i stosowanie było powszechne, jednak nie było wiadomo, jakie zawiera witaminy. Obecnie wiemy, że cytryna jest skarbnicą różnych, prozdrowotnych związków. Jednym z nich, a zarazem najpopularniejszym, z którym łączy się ten owoc jest witamina C. Czy jednak znajduje jej się tak dużo, jak jest to powszechnie przyjęte? Ile tak naprawdę witaminy C jest w cytrynie?

Cytryna – jakie ma witaminy?

Dokładne poznanie tych składników pozwala przybliżyć pojęcie na temat wartości i znaczenia cytryny w diecie.

Odpowiadając na postawione pytanie, w cytrusie tym znajdują się 53 mg witaminy C. Jest to wysoka zawartość, jednak w wielu warzywach czy owocach jest o wiele więcej tego cennego składnika. Warto wspomnieć, że w cytrynie znajduje się także rutyna, która nie tylko wspomaga przyswajanie tego związku, ale również zapobiega jego utracie z organizmu. Właśnie dlatego cytryna jest tak bardzo związana z tą witaminą. Jakie są jej właściwości?

Przede wszystkim wspiera ona układ odpornościowy, wzmacniając go i chroniąc przed przedostawaniem się bakterii czy wirusów do organizmu. Dzięki silnemu działaniu przeciwutleniającemu, zabezpiecza ona komórki przed wolnymi rodnikami, a ponadto aktywuje wiele enzymów, a także uczestniczy w syntezie kolagenu, w wyniku czego odpowiada za stan skóry i jej tkanek. Jest związana również z dobrym stanem uzębienia, co łączy się ze zwalczaniem bakterii odpowiedzialnych za próchnicę. Jej właściwości są doceniane przez układ krwionośny, ponieważ ułatwia ona przyswajanie żelaza, tym samym zwiększając produkcję czerwonych krwinek.

Związek ten reguluje pracę niemal całego organizmu, dlatego tak ważne jest jego przyjmowanie i dostarczanie w diecie. Spożywanie cytryny pozwoli zapewnić jego odpowiednią ilość.

Co jeszcze znajdziemy w cytrynie?

Jakie witaminy są zawarte w tym cytrusie? Magazynowane są w nim witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, wsparcie kondycji skóry, włosów i paznokci, a także dodatkowe wytwarzanie krwinek czerwonych. Równie ważnym składnikiem w cytrynie jest witamina A, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku oraz syntezy hormonów steroidowych. Witamina E, nazywana także witaminą młodości, zapobiega starzeniu się skóry, odżywia ją i nawilża. Odpowiada też za prawidłowe krzepnięcie krwi i korzystną wydolność mięśni.

Wszystkie te związki wspierają funkcjonowanie organizmu i dbają o dobre samopoczucie. Warto skupić się nie tyle na samych nazwach związków organicznych, co na ich właściwościach. Przyjmowanie tych składników jest niezwykle ważne, a spożywanie ich w formie soku z cytryny to najlepszy sposób, aby je przyswoić.

Sprawdź również

Zostaw komentarz