Strona główna » Jaki wpływ ma czerwone wino na cholesterol i zdrowie?

Jaki wpływ ma czerwone wino na cholesterol i zdrowie?

przez dev5e2

Czerwone wino to jeden z częściej pijanych trunków zawierających alkohol, zwłaszcza do obiadu czy kolacji. Można spotkać jego wiele rodzajów – wytrawne, słodkie, półsłodkie, a także o różnym odcieniu. To, czy wpływa na zdrowie, zależy głównie od jego składu, a więc zawartości cukru. Do grupy najzdrowszych alkoholi zalicza się czerwone wino wytrawne i to właśnie po nie warto sięgać. Warunkuje to jego specyficzny, pozytywny skład i brak zawartości cukrów. Ważny jest jednak wybór wina wysokiej jakości.

Co zawiera czerwone wino?

Omawiając wpływ wytrawnego wina czerwonego na zdrowie, warto wyszczególnić jego skład, ponieważ to głównie on świadczy o korzystnym działaniu tego trunku. Poza oczywistym etanolem można w nim znaleźć między innymi:

  • polifenole, w tym flawonoidy,
  • melatoninę,
  • kwas salicylowy,
  • fitosterole,
  • pewne ilości minerałów – potasu, fosforu, cynku, żelaza, wapnia i magnezu,
  • pewne ilości witamin – głównie A, C i z grupy B,

Oczywiście każde wino zawiera węglowodany, gdyż jest produkowane z owoców, które same w sobie zawierają cukry. Nie można ich wyeliminować podczas przygotowywania wina. W winie wytrawnym chodzi jednak o to, aby nie było sztucznie dosładzane, jak ma to miejsce przy wersji słodkiej czy półsłodkiej. Za zdrowotne działanie trunku odpowiadają głównie polifenole i taniny, stanowiące bardzo silne przeciwutleniacze. Korzystny wpływ wina na organizm człowieka można zauważyć w odniesieniu do wielu układów organizmu, jednak największe znaczenie ma wspieranie układu krwionośnego.

Czy czerwone wino jest zdrowe?

Na początku warto omówić ogólny wpływ wina na zdrowie. Antyoksydanty sprawiają, że czerwone wino wytrawne chroni organizm przed rozwojem licznych chorób zaliczanych dzisiaj do cywilizacyjnych. Są to m.in. nowotwory, depresja, przewlekłe zaburzenia jelitowe, alergie czy schorzenia neurodegeneracyjne, ale również choroby sercowo-naczyniowe. Przyczyną dolegliwości tej grupy jest nadmiar wolnych rodników tlenowych, które powstają wskutek współczesnego stylu życia (zła dieta, brak ruchu, stres, narażenie na zanieczyszczenia). Antyoksydanty zawarte w winie skutecznie likwidują nadmiar wolnych rodników i stanowią prewencję rozwoju licznych chorób.

Dodatkowo udowodniono, że czerwone wino a trawienie to także niezwykle silnie połączone pojęcia. Napój stymuluje bowiem apetyt oraz poprawia trawienie wskutek wzmagania syntezy enzymów trawiennych. Dania smakują znacznie lepiej, ponieważ dobre wino jest w stanie wyraźnie podkreślić i wzbogacić ich smak. Regularne spożywanie lampki wina do obiadu reguluje poziom glukozy we krwi, poprawia zdolności umysłowe i wspiera ogólną odporność organizmu. Wytrawne wino a zdrowie mają ze sobą wiele wspólnego – ważne jest jednak, aby nie nadużywać alkoholu. Warto trzymać się zasady – wszystko jest dla człowieka, lecz z umiarem. Pada więc pytanie: ile wina wypijać, aby ilość ta była bezpieczna i aby jednocześnie wpływała korzystnie na parametry organizmu? W przypadku kobiet zaleca się 125 ml jednorazowo, zaś u mężczyzn 250 ml jednorazowo.

Czerwone wino a cholesterol

Czerwone wino wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ polifenole i inne przeciwutleniacze zapobiegają tworzeniu się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, a także zbijają zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL. Jednocześnie zauważa się wzrost cholesterolu HDL, który jest potrzebny m.in. do produkcji hormonów i usuwania nadmiaru LDL. Kwas salicylowy wykazuje działanie przeciwkrzepliwe w stosunku do płytek krwi, a więc chroni przed tworzeniem się skrzepów. Przeprowadzono liczne badania wykazujące, że regularne spożywanie odpowiedniej ilości wytrawnego wina czerwonego zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, udaru mózgu i miażdżycy. Istnieją także przesłanki, że wino może chronić przed zawałem serca. Należy tutaj zaznaczyć, że trunek ten rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa ich przepuszczalność. Towarzyszy temu poprawa elastyczności naczyń tętniczych, co samo w sobie oddziałuje na ogólną kondycję układu krwionośnego.

Sprawdź również

Zostaw komentarz