Strona główna » Co wypłukuje żelazo? Zobacz na co uważać, gdy masz skłonności do anemii

Co wypłukuje żelazo? Zobacz na co uważać, gdy masz skłonności do anemii

przez dev5e2

Żelazo zazwyczaj przywodzi na myśl twardy metal lub pierwiastek. Choć jest to dobre skojarzenie, to powinieneś wiedzieć, że jest to także cenny minerał, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Żelazo, choć występuje u człowieka w śladowych ilościach, odgrywa bardzo istotną rolę. W tym artykule dowiesz się, do czego niezbędne jest żelazo, co wpływa na jego niedobór oraz jakie są tego skutki. Ponadto poznasz produkty i potrawy, które stanowią wyjątkowe dobre źródło tego minerału.

Jaki wpływ na organizm ma żelazo? Gdzie żelazo jest wchłaniane?

Przede wszystkim żelazo odpowiada za wytwarzanie hemoglobiny. Jest to cząsteczka białka w krwinkach czerwonych, która przenosi tlen z płuc do tkanek organizmu oraz dwutlenek węgla z tkanek do płuc. Ponadto żelazo wspiera układ nerwowy i układ odpornościowy. Pomaga utrzymywać dobrą odporność oraz bierze udział w budowie mięśni. Żelazo wchłaniane jest w okolicach jelita cienkiego i dwunastnicy, z kolei przechowywane jest w wątrobie.

Co wypłukuje żelazo? Jakie są skutki jego niedoborów?

Żelazo jest składnikiem, którego organizm sam nie może wytworzyć, jednak z łatwością się go pozbywa. Człowiek traci żelazo głównie przez złuszczanie się nabłonka jelita cienkiego. Dodatkowo żelazo wypłukiwane jest wraz z krwią. Warto mieć świadomość, że także niektóre produkty spożywcze mogą znacznie zmniejszyć przyswajalność tego minerału. Należą do nich przede wszystkim kawa i herbata. Choć niewielkie ilości tych napoi nie będą negatywnie wpływać na organizm, to ich duża dawka może spowodować, że żelazo nie będzie przyswajane w zapotrzebowanej ilości. Mało kto wie, że herbaty i kawy nie należy pić podczas spożywania posiłków. Żelazo nie lubi również nadmiernej ilości alkoholu, w którym zawarty jest etanol. To właśnie on powoduje wypłukiwanie cennych składników z Twojego organizmu. Żelazo dzielimy na dwa rodzaje: hemowe i niehemowe. W produktach pochodzenia zwierzęcego występują obydwa te typy, z kolei w produktach roślinnych znajduje się wyłącznie żelazo niehemowe. Z tego też powodu na niedobór żelaza szczególnie narażone są osoby, które preferują dietę wegetariańską lub wegańską. Bardzo często z brakiem żelaza muszą mierzyć się też kobiety, które mają obfite miesiączki, przez co tracą sporą ilość krwi, oraz kobiety ciężarne. Problem ten dotyka też młode mamy, które karmią swoje dziecko piersią. Ponadto niedobór żelaza może pojawić się u niemowląt, które nie spożywają mleka matki oraz u wcześniaków. Także podczas gwałtownego wzrostu u dzieci i nastolatków żelazo może być nadmiernie wydzielane z organizmu, przez co warto je uzupełniać.

Jeśli Twój organizm nie dysponuje odpowiednią ilości hemoglobiny, to oznacza to, że nie dostarcza on wymaganej ilości tlenu do tkanek i mięśni, przez co nie są one w stanie prawidłowo pracować. To właśnie wtedy dotyka Cię schorzenie zwane anemią, czyli niedokrwistością. W Twoich komórkach spada prawidłowe stężenie hemoglobiny, liczba krwinek czerwonych oraz stosunek objętości erytrocytów do objętości krwi. Do najczęstszych objawów anemii należą: osłabienie organizmu, omdlenia, ciągłe poczucie zmęczenia czy też blada skóra. Ponadto czynności, które wykonywałeś do tej pory bez żadnego wysiłku, teraz mogą stać się niemałym wyzwaniem.

W jakich produktach i potrawach można znaleźć żelazo? Czy musisz stosować jakieś leki?

Istnieją produkty spożywcze, które wypłukują żelazo z Twojego organizmu, jednak są też takie, które potrafią je dostarczać. Przede wszystkim najlepszym źródłem tego minerału są czerwone mięso oraz wątroba wieprzowa i drobiowa. Jeśli nie jesteś zwolennikiem podrobów lub nie jesz mięsa, to pierwiastek ten znajdziesz też w produktach roślinnych. Dostarczą Ci go między innymi: soja, śliwki, jabłka, morele, ziemniaki, natka pietruszki, fasola, groch i brokuły. Żelazo znajduje się także w kurzych jajach, otrębach pszennych i ryżowych, siemieniu lnianym i kakao.

Jak widzisz, istnieje wiele produktów spożywczych, będących cennymi źródłami żelaza. Jeśli jednak ich spożywanie nie okaże się wystarczające, koniecznie sięgnij po odpowiedni medykament lub skonsultuj się z lekarzem. Tabletki na podniesienie hemoglobiny możesz kupić w aptece bez recepty.

Sprawdź również

1 komentarz

Julia 30 września 2021 - 09:56

Naprawdę warto przeczytać

odpowiedz

Zostaw komentarz